Β.4 Μέτρα φυσικής ασφάλειας. Τεχνικά μέτρα ασφαλείας. Αρχεία καταγραφής (log files)





  

Α) Τήρηση και έλεγχος αρχείων καταγραφής

Στα κρίσιμα συστήματα, θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες για την τήρηση και τον έλεγχο των αρχείων καταγραφής όλων των ενεργειών (log files) των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειών των διαχειριστών των συστημάτων, καθώς και των συμβάντων ασφαλείας. Πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία και η ακεραιότητα των αρχείων αυτών.
Στα αρχεία αυτά δύναται να έχουν πρόσβαση ο υπεύθυνος ασφαλείας, οι διαχειριστές συστημάτων και όποια άλλα μέλη του προσωπικού είναι επιφορτισμένα με αρμοδιότητες διαχείρισης περιστατικών ασφαλείας κατόπιν έγγραφης εξουσιοδότησης.
Η πρόσβαση στα αρχεία καταγραφής πρέπει επίσης να καταγράφεται και να υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς με τα υπόλοιπα αρχεία καταγραφής.

Β)  Ειδικές ενέργειες που πρέπει να καταγράφονται

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στα αρχεία καταγραφής ενεργειών να τηρούνται οπωσδήποτε, κατ’ ελάχιστο, τα εξής: το αναγνωριστικό του χρήστη που αιτήθηκε την προσπέλαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η ημερομηνία και ώρα του σχετικού αιτήματος, το σύστημα μέσω του οποίου αιτήθηκε την πρόσβαση (υπολογιστής, πρόγραμμα λογισμικού, κ.λπ.), καθώς και αν τελικά προσπέλασε τα αρχεία που αιτήθηκε. Επίσης, πρέπει να καταγράφονται και τα αιτήματα εκτύπωσης αρχείων με προσωπικά δεδομένα, καθώς και οι αλλαγές σε κρίσιμα αρχεία του συστήματος ή στα δικαιώματα των χρηστών. Επίσης, πρέπει να τηρούνται στοιχεία που αφορούν τις προσπάθειες μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης και τις αλλαγές στην παραμετροποίηση εφαρμογών και συστημάτων, τον προκαθορισμό κρίσιμων γεγονότων (events), η καταγραφή των οποίων θα επιβλέπεται άμεσα από τον υπεύθυνο ασφαλείας και τους διαχειριστές των συστημάτων και γενικότερα κάθε ενέργεια η οποία μπορεί να υποδηλώνει διενέργεια επίθεσης, όπως προσπάθειες καταγραφής των προσφερόμενων υπηρεσιών του συστήματος (port scanning).

Γ) Διαγραφή αρχείων καταγραφής
Δεν θα πρέπει να υφίσταται δυνατότητα διαγραφής των αρχείων καταγραφής του συστήματος από ένα μόνο άτομο. Τέτοια διαγραφή θα πρέπει να γίνεται με την παρουσία 2 τουλάχιστον ατόμων, τα οποία θα έχουν διαφορετικούς ρόλους (π.χ. υπεύθυνος ασφαλείας + διοικητικός διευθυντής).

_____________________________

Δείτε : Γ.5 Μέτρα Φυσικής Ασφάλειας.Τεχνικά μέτρα ασφαλείας. Ασφάλεια επικοινωνιών.

____________________________


 πηγή


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ρόλος του νέου επιχειρηματία ασφαλιστή, πέρα από την ψηφιοποίηση

Οι Αλλαγές στις επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μέχρι το 2030