Β.5 Μέτρα Φυσικής Ασφάλειας.Τεχνικά μέτρα ασφαλείας. Ασφάλεια επικοινωνιών.





Α) Έλεγχος δικτυακών συσκευών


Πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής έλεγχος των συνδεόμενων στο δίκτυο συσκευών (ως προς την πρόσβαση σε αυτές αλλά και τη χρήση τους).

Β) Απομακρυσμένη πρόσβαση


Ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει να υιοθετήσει συγκεκριμένη διαδικασία για τη διαχείριση της απομακρυσμένης πρόσβασης σε συστήματα (π.χ. από εταιρείες συντήρησης) μέσω ασφαλών καναλιών με δυνατή ταυτοποίηση/αυθεντικοποίηση και κρυπτογράφηση. Προς τούτο, επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι οι τεχνολογίες απομακρυσμένης πρόσβασης (π.χ. Remote Desktop, VNC, ασύρματη σύνδεση, κ.λπ.) πρέπει να επιτρέπονται μόνο σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα για τα οποία είναι απόλυτα απαραίτητες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Συνεπώς, η απομακρυσμένη πρόσβαση πρέπει να γίνεται υπό την εποπτεία και έλεγχο του υπευθύνου επεξεργασίας (π.χ. των διαχειριστών ή/και του υπευθύνου ασφαλείας) και να καταγράφεται.

Γ) Κανάλι επικοινωνίας


Πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η επικοινωνία μεταξύ υπολογιστών/κόμβων γίνεται μέσω επαρκώς ασφαλούς καναλιού επικοινωνίας (π.χ. με χρήση κρυπτογράφησης ή ιδιωτικών γραμμών ελεγχόμενης φυσικής πρόσβασης).

Δ) Πρωτόκολλα δικτύου


Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ευπαθών ως προς την ασφάλεια πρωτοκόλλων όπως FTP, telnet (όπου δεν γίνεται κρυπτογράφηση) και, όταν υπηρεσίες τέτοιων πρωτοκόλλων είναι αναγκαίες, να γίνεται χρήση των αντίστοιχων ασφαλών (όπως, για παράδειγμα, SFTP, SSH).

Ε) Περιμετρική ασφάλεια


Πρέπει να υπάρχει διαδικασία για τον επαρκή έλεγχο των δικτυακών συνδέσεων του εσωτερικού δικτύου του υπευθύνου επεξεργασίας από και προς το διαδίκτυο ή άλλα εξωτερικά, μη έμπιστα, δίκτυα όπως μέσω του σημείου ελέγχου της περιμέτρου (firewall). Οι συνδέσεις που ενεργοποιούνται μέσω του firewall και οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν πρέπει να εγκρίνονται από τον υπεύθυνο ασφαλείας. Πρέπει, επίσης, να τηρείται επικαιροποιημένος κατάλογος με τις εγκεκριμένες συνδέσεις από και προς το δίκτυο του υπευθύνου επεξεργασίας και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν.


____________________________

Δείτε : Γ.6 Μέτρα φυσικής Ασφαλείας. Τεχνικά μέτρα ασφαλείας. Αποσπώμενα μέσα αποθήκευσης

_____________________________

 πηγή







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ρόλος του νέου επιχειρηματία ασφαλιστή, πέρα από την ψηφιοποίηση

Οι Αλλαγές στις επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μέχρι το 2030