Σχετικές αποφάσεις της Αρχής για την ΒΙΝΤΕΟΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
Οδηγία 1/2011: Στην οδηγία αυτή ρυθμίζεται το ζήτημα των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για το σκοπό της προστασίας προσώπων και αγαθών, καθώς και για το σκοπό της παροχής υπηρεσιών υγείας. Στην εν λόγω οδηγία προσδιορίζονται πλήρως οι προϋποθέσεις νομιμότητας λειτουργίας ενός συστήματος βιντεοεπιτήρησης για τους ανωτέρω σκοπούς.
Απόφαση 64/2011: Με την απόφαση αυτή, η Αρχή αποφάνθηκε ότι απόσπασμα από υλικό κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης επιτρέπεται να χορηγηθεί σε αρμόδιες δικαστικές αρχές ή σε υποκείμενα των δεδομένων εφόσον το χρειάζονται για την υπεράσπισή τους ενώπιον δικαστικών αρχώ, και ο υπεύθυνος επεξεργασίας το εξετάσει προς διακρίβωση των ισχυρισμών των αιτούντων (με αντίστοιχη πρότερη ενημέρωση του έτερου αντίδικου που επίσης απεικονίζεται στο εν λόγω βιντεοσκοπημένο υλικό).
Απόφαση 48/2011: Με την απόφαση αυτή, η Αρχή διέταξε την απεγκατάσταση κάμερας που ήταν τοποθετημένη σε τρίτο όροφο πολυκατοικίας και επέβλεπε όχημα σταθμευμένο επί του δρόμου, αφού στην εμβέλεια της κάμερας ενέπιπταν όλοι οι κινούμενοι στο δημόσιο αυτό δρόμο.
Απόφαση 5/2011: Με την απόφαση αυτή, η Αρχή απηύθυνε προειδοποίηση προς ξενοδοχείο να προβεί στα εξής: α) τοποθέτηση ευκρινών πινακίδων σχετικά με το σύστημα βιντεοεπιτήρησης, β) απεγκατάσταση όλων των εξωτερικών καμερών πλην εκείνων που λαμβάνουν εικόνα από την κεντρική είσοδο και το χώρο στάθμευσης, γ) απεγκατάσταση των καμερών που ελέγχουν τις εισόδους σε κατ’ ιδίαν δωμάτια, δ) τροποποίηση των καμερών στην πισίνα έτσι ώστε να μη λαμβάνεται εικόνα από τους λουόμενους και τους εργαζομένους.
Απόφαση 77/2009: Με την απόφαση αυτή, η Αρχή έκρινε ότι η λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης στις παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων όταν αυτές λειτουργούν και είναι προσβάσιμες στο κοινό δεν επιτρέπεται. Η Αρχή επέτρεψε, δοκιμαστικά για ένα έτος, την εγκατάσταση καμερών σε δέκα (10) παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά εκτός ωραρίου σε χώρους που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση (και θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέτρα που περιγράφονται στο σκεπτικό της απόφασης). Περαιτέρω, ο Δήμος υποχρεούται να υποβάλει στην Αρχή συγκριτική μελέτη για την αποτελεσματικότητα και την αναλογικότητα του συστήματος μετά την πάροδο ενός έτους από την έναρξη της επεξεργασίας.
Απόφαση 4/2009: Με την απόφαση αυτή, η Αρχή απηύθυνε προειδοποίηση προς επιχείρηση να απεγκαταστήσει κάμερες που ήταν τοποθετημένες στη Γραμματεία, στο Αρχείο, στο Μικροβιολογικό εργαστήριο καθώς και στα παρασκευαστήρια.
Απόφαση 56/2008: Με την απόφαση αυτή, η Αρχή απηύθυνε προειδοποίηση προς επιχείρηση να απεγκαταστήσει κάμερες που ήταν τοποθετημένες σε χώρο γραφείων, καθώς και μπροστά από την τουαλέτα και την αποθήκη.
Απόφαση 46/2008: Με την απόφαση αυτή, η Αρχή απέρριψε αίτημα αστικού ΚΤΕΛ για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης σε λεωφορεία.
Απόφαση 45/2008: Με την απόφαση αυτή, η Αρχή έκρινε παράνομη τη λειτουργία καμερών που λαμβάνουν εικόνα από διερχομένους στο εξωτερικό πεζοδρόμιο ή από σταθμευμένα οχήματα, καθώς και τη λειτουργία κάμερας που εστιάζει στο μηχάνημα επικύρωσης καρτών των εργαζομένων.
Απόφαση 27/2008: Με την απόφαση αυτή, η Αρχή απηύθυνε σύσταση σε δύο σχολεία ώστε να απεγκατασταθούν κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης.
Απόφαση 20/2008: Με την απόφαση αυτή, η Αρχή έκρινε παράνομη την εγκατάσταση καμερών σε χώρους διασκέδασης και εστίασης και μετάδοσης εικόνας «ζωντανά» στο διαδίκτυο.
Οδηγία 115/2001: Η οδηγία αυτή ρυθμίζει θέματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στο θέμα της εισαγωγής και χρήσης (κλειστών) κυκλωμάτων παρακολούθησης, ηχοσκόπησης, βιντεοσκόπησης και άλλων συναφών συστημάτων σε χώρους εργασίας (τμήμα Ε’ της οδηγίας).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου