Ο ρόλος του νέου επιχειρηματία ασφαλιστή, πέρα από την ψηφιοποίηση




Το άμεσο μέλλον απαιτεί από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαμεσολάβησης (μεσίτες & πράκτορες ) να αλλάξουν ριζικά το επιχειρηματικό τους μοντέλο, την οργανωτική τους κουλτούρα, την Στρατηγική τους,  τον τρόπο επικοινωνίας με τους πελάτες και να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων επανεξετάζοντας τους παραδοσιακούς ρόλους τους και υιοθετώντας μια νοοτροπία οικοσυστήματος.



Με βάση τα ανωτέρω ο κάθε επιχειρηματίας ασφαλιστής, θα πρέπει να επανεξετάσει τους Ορίζοντες του και να επανατοποθετήσει το όραμα του.

"Άν θέλετε να αναπτυχθεί η επιχείρηση σας, θα πρέπει ν' αλλάξετε την προσωπική φιλοδοξία σας με ένα μεγαλύτερο όραμα"


Αυτή η προσέγγιση θα δείξει στον ηγέτη και στην επιχείρηση πώς να διαχειριστεί την οργανωτική κουλτούρα και την κερδοφορία της, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαμεσολάβησης σήμερα, έχουν μια παθητική και περιορισμένη σχέση με τους πελάτες τους, ενεργώντας ως παράγοντες κάλυψης και διανομής του υπολειπόμενου κινδύνου.

Η υιοθέτηση ενός οικοσυστήματος με επανεκτίμηση του παραδοσιακού επιχειρηματικού μοντέλου και η εξέταση συνεργασιών με παίκτες τόσο εντός όσο και εκτός της βιομηχανίας, θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις ψηφιακές στρατηγικές.

Η μετάβαση των επιχειρήσεων από μια βιομηχανία, σε μια προοπτική ενός ψηφιακού οικοσυστήματος, απαιτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εμπλέκονται στην ασφαλιστική βιομηχανία. Με τις ραγδαίες αλλαγές να εισβάλουν καταιγιστικά, είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί η επιχειρηματική στρατηγική, και να αναδειχθεί η καινοτομία, διότι εάν χάθεί κάποια στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι της διανομής και των προσωπικών σχέσεων με τους πελάτες, θα υπάρχει ελάχιστος χρόνος για να ανακαλύφθεί εκείνη την στιγμή ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο. 

"Πολλές φορές η καινοτομία δεν είναι ιδεολογία. Είναι στρατηγική"

Οι τάσεις στο χώρο θα απαιτήσουν επίσης από τους παίκτες που θα μείνουν στην αγορά συνέργειες μέσα από το οικοσύστημα, με την μορφή απλών συνεργασιών, συγχωνεύσεων, εξαγορών ή ακόμη καλύτερα με των σχηματισμό εταιρικών cluster, αναπτύσσοντας έναν ισχυρό οργανισμό που επιτρέπει δυνατότητες γύρω από την ψηφιοποίηση, τον αυτοματισμό και την καινοτομία, ανταγωνιζόμενοι ήδη μεγάλους παίχτες της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας σήμερα.

Στον ασφαλιστικό κλάδο cluster είναι η συνένωση (επιχειρηματικό οικοσύστημα) ασφαλιστικών εταιρειών, πρακτόρων και μεσίτων με εταιρική μορφή, ( χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελληνική αγορά είναι το Brokernet ) προκειμένου να παρέχουν μεταξύ τους υποστήριξη, οικονομίες κλίμακος, συνέργιες και μάρκετινγκ. Με τη δημιουργία μιας συνεργατικής συμμαχίας (cluster), οι πόροι κάθε οργανισμού συνδέονται με τους υπόλοιπους σε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα και όλοι επωφελούνται από μια τέτοια ένωση.




Konstantinos Paterakis
(I write about tech, cyber & finance)

Insurance Risk Management Analyst, CyRM
Co-Founder & Μέλος Δ.Σ. cluster Panormos


view in Linkedin









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο