Β.7.Μέτρα φυσικής Ασφάλειας.Τεχνικά μέτρα ασφαλείας. Ασφάλεια λογισμικού




Α) Σχεδιασμός εφαρμογών

Ο σχεδιασμός των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πρέπει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας (privacy by design). Ως εκ τούτου, οι εφαρμογές πρέπει, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 2472/1997, να ακολουθούν την αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων (data minimization), καθώς και της ποιότητας των δεδομένων και να περιλαμβάνουν τη δυνατότητα της διαγραφής δεδομένων μετά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πραγματοποίηση του σκοπού της επεξεργασίας. Επίσης, πρέπει να επιτρέπουν την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων τεχνικών μηχανισμών ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση και κάθε άλλη μορφή αθέμιτης επεξεργασίας.

Β) Ασφαλής ανάπτυξη εφαρμογών

Σε περίπτωση ανάπτυξης εφαρμογών, είτε εσωτερικά στον οργανισμό είτε από εξωτερικό συνεργάτη, θα πρέπει να προβλέπεται διαδικασία ασφαλούς υλοποίησης λογισμικού, ώστε να εντοπισθούν τυχόν ευπάθειες αυτού ως προς την ασφάλεια προτού αυτό μεταβεί σε λειτουργική φάση. Στις περιπτώσεις όπου η ανάπτυξη των εφαρμογών γίνεται από εξωτερικό συνεργάτη, θα πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας της εφαρμογής στο έγγραφο περιγραφής απαιτήσεων λογισμικού, το οποίο εμπεριέχεται στη σύμβαση με τον εκάστοτε ανάδοχο.

Γ) Προστασία αρχείων λειτουργικών συστημάτων

Τα λειτουργικά αρχεία των συστημάτων (system files), τα δεδομένα ελέγχου συστημάτων (system test data), καθώς και ο πηγαίος κώδικας (source code) των προγραμμάτων λογισμικού πρέπει να ελέγχονται και να προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή τροποποίηση.
____________________________

Δείτε :Γ.8 - Μέτρα φυσικής ασφαλείας. Τεχνικά μέτρα ασφαλείας. Διαχείριση αλλαγών

______________________________

 πηγή

Μέσω του BENEFIT Cyber Plan, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα για την επίτευξη της συμμόρφωσης με τον Κανονισμό: 

Δείτε  τον Οδηγό Συμμόρφωσης 

_____________________



Konstantinos Paterakis
(I write about tech, cyber & finance)

Insurance Risk Management Analyst, CyRM
Co-Founder & Μέλος Δ.Σ. cluster Panormos


view in Linkedin


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ρόλος του νέου επιχειρηματία ασφαλιστή, πέρα από την ψηφιοποίηση

Οι Αλλαγές στις επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μέχρι το 2030