Υποχρεωτική η Ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης και για τους Δικηγόρους


 

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΟ), η οποία με το Νόμο  3844/2010 - Άρθρο 24 (Άρθρο 23, Οδηγίας 2006/123 ) σχετικά με την υποχρεωτική Ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, ενσωματώθηκε στο εγχώριο δίκαιο, αφορά και τους δικηγόρους και ρητά προτρέπει την Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης. 


Η σύναψη μίας ασφαλιστικής σύμβασης εναπόκειται στη βασική αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, όπου τα πρόσωπα είναι ελεύθερα να καταρτίζουν συμβάσεις, εάν και όποτε το θελήσουν. Αυτές είναι οι προαιρετικές ασφαλίσεις, όταν ένα πρόσωπο ασφαλίζεται σε ασφαλιστική εταιρεία εάν το επιθυμεί, κατά του κινδύνου που επιθυμεί και όποτε το επιθυμεί.
Όμως λόγοι δικαιοσύνης και ηθικής, αναγκάζουν το νομοθέτη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στην ελευθερία των συμβάσεων, όπως την «υποχρέωση» για κατάρτιση συμβάσεως με ορισμένο περιεχόμενο.

Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και η προστασία του Καταναλωτή, οι σύγχρονες εξελίξεις και η οικονομική κρίση, εισάγουν νέα δεδομένα στην άσκηση του επαγγέλματος που δεν θα πρέπει να αφήνουν αδιάφορο τον σημερινό Έλληνα νομικό. Παράλληλα με τα όποια οικονομικά και φορολογικά θέματα που δικαιολογημένα τον προβληματίζουν, η απελευθέρωση του επαγγέλματος και ο ευρύτερος ανταγωνισμός θέτουν θέματα ποιότητας υπηρεσιών και επαγγελματικής ευθύνης θα πρέπει να τεκμηριώνονται στην πράξη!

Η ασφάλιση αστικής ευθύνης των δικηγόρων που ασκούν στην Ελλάδα το επάγγελμα του δικηγόρου με επαγγελματικό τίτλο που απέκτησαν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. με το Π.Δ. 152/2000 (που αποτελεί προσαρμογή στην σχετική οδηγία 98/5/ΕΚ),
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Δείτε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε

---------------------------------------------------

Είναι σοβαρή παράλειψη των δικηγορικών συλλόγων η μη ανάδειξη της επαγγελματικής ευθύνης για λογαριασμό των μελών τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όπως η Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΟ), στον υπ’ αριθμόν 4194 Νόμο, που αναφέρεται ως Κώδικας Δικηγόρων


Οι καιροί αλλάζουν και θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ρόλος του νέου επιχειρηματία ασφαλιστή, πέρα από την ψηφιοποίηση

Οι Αλλαγές στις επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μέχρι το 2030