#Α3. Επιχείρηση με έδρα την κατοικία


Η πιο συνηθισμένη και κλασσική αντίληψη είναι πως η έναρξη επιχείρησης με έδρα το σπίτι, διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με μια επιχείρηση με ξεχωριστή επαγγελματική έδρα. Ας εξετάσουμε λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά. Ξεκινήστε την επιχείρηση με έδρα το σπίτι σας. Γράφει ο Θέμης ΑξιώτηςΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ – Επιχείρηση με έδρα το σπίτι σας
Η μόνη μορφή επιχείρησης που επιτρέπεται να συσταθεί με έδρα το σπίτι είναι η ατομική επιχείρηση. Συνεπώς όταν κάνεις έναρξη εργασιών στην εφορία που ανήκει η κατοικία σου, θεωρείσαι για όλους επαγγελματίας όπως ακριβώς το κατάστημα απέναντι σου με την ίδια νομική μορφή, που μπορεί να έχει 10 άτομα προσωπικό και τζίρο 150.000€.
Είσαι έτοιμος δηλαδή να δεχθείς ανά πάσα στιγμή έλεγχο από την εφορία και το ΣΔΟΕ σε έχει προσθέσει στη μαγική λίστα με τους επιτηδευματίες για να παρακολουθεί πιο εύκολα τις τραπεζικές σου συναλλαγές και άλλες τυχόν ύποπτες κινήσεις.
Κοινώς «Welcome to the club!» Και αναφέρομαι στο κλαμπ των ανθρώπων που παίρνουν την τύχη στα χέρια τους και ρισκάρουν καθημερινά. Αυτή είναι η γλύκα του επιχειρείν!

Σημαντικές παρατηρήσεις για τις επιχειρήσεις με έδρα το σπίτι:
Απαγορεύεται να έχεις δραστηριότητα εμπορίου. Δηλαδή το μητρώο δεν σου επιτρέπει να δηλώσεις ΚΑΔ που να περιέχει αγοραπωλησίες προϊόντων και εμπορευμάτων. Συνεπώς περιορίζεσαι μόνο στην παροχή υπηρεσιών.
Απαγορεύεται η δραστηριότητα παρασκευής φαγητού, καθώς η οικία δεν μπορεί να δεχθεί υγειονομικό έλεγχο. Και εσύ δεν θα αγόραζες τυρόπιτα που ψήθηκε σε φούρνο κάτω από άγνωστες συνθήκες.
Οι περισσότερες δραστηριότητες πλέον υπάγονται στο καθεστώς εγκατάστασης τερματικού POS άσχετα από την έδρα. Δύσκολα αποφεύγεις την αγορά ή την ενοικίαση POS, αφού στα επόμενα χρόνια θα είναι υποχρεωτικό για όλους.
Η φορολογία και οι εισφορές στον ΕΦΚΑ υπολογίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως συμβαίνει με μια επιχείρηση που έχει ξεχωριστή έδρα. Συντελεστής 22% από το πρώτο ευρώ, προκαταβολή φόρου 100%, κατάργηση αφορολόγητου. Καμία διαφορά.
Λογιστικά, έχεις δικαίωμα να δικαιολογήσεις ως έξοδα της επιχείρησης μόνο το 30% των δαπανών του σπιτιού σου. Δεν εκπίπτουν ως έξοδα οι δαπάνες αυτοκινήτου, εκτός αν είναι επαγγελματικό όχημα ή με ενοικίαση (leasing).

TIPS – Επιχείρηση με έδρα το σπίτι σας

Για μικρές επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000€, δίνεται η δυνατότητα να εξαιρεθείς από το καθεστώς ΦΠΑ, κάτι που σε κάνει πιο ευέλικτο στον ανταγωνισμό.

Εναλλακτικά, για να έχεις εμπόριο ή για να αποφύγεις το μεγάλο κόστος στην αρχή, μπορείς να βρεις ένα κλειστό χώρο, διαμέρισμα ή αποθήκη, που θα αποτελεί την έδρα σου. Δεν έχει σημασία αν είναι οικία, αρκεί να μη δηλώνει κανείς ότι μένει εκεί και να μην είναι ερείπιο. Αυτό μπορεί να έχει εξαιρετικά χαμηλό ενοίκιο, η ακόμα και το ελάχιστο τεκμαρτό, αν στο παραχωρήσει κάποιος συγγενής.
Όταν η εφορία ζητάει έδρα, εννοεί να υπάρχει κάποιος χώρος που να φυλάσσονται τα λογιστικά βιβλία. Μη σου πάει το μυαλό σε κανένα χωράφι. (Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα eshop λειτουργούν σε αποθήκη σαν αυτή που έχεις στο υπόγειο, αρκεί να πληρεί τα βασικά κριτήρια και είναι αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία)

ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Η μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων αφορά στο κόστος που έχει η δημιουργία, ο εξοπλισμός και η διακόσμηση επαγγελματικού χώρου για να ξεκινήσεις τη δραστηριότητα σου και να δοκιμάσεις τις δυνατότητες σου. Είναι το ξεκίνημα ώστε να βγεις στην επαγγελματική αρένα σύμφωνα με τα κλασσικά ρητά : «Κάθε αρχή και δύσκολη» ή «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».
Ακολουθεί το κόστος συντήρησης του επαγγελματικού χώρου. Δηλαδή ενοίκια, δαπάνες ηλεκτρισμού, ύδρευσης, τηλεφώνου, ίντερνετ και κοινοχρήστων. Αυτό το σημαντικό κόστος, μπορεί να αντισταθμιστεί με την προβολή και διαφήμιση που προσφέρει ένα ισόγειο κατάστημα ακόμα και σε ένα ήσυχο στενό της περιοχής σου.
Ωστόσο σε αρκετά επαγγέλματα είναι αδιάφορο αν υπάρχει επαγγελματική έδρα με πρόσοψη. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να επενδύσεις στο personal branding, δηλαδή την προσωπική σου ταυτότητα.

Συνοπτικά συν και πλην – Ξεκινήστε επιχείρηση με έδρα το σπίτι σας

Θετικά
  • Εξοικονόμηση κόστους από δαπάνες έναρξης εγκατάστασης και συντήρησης
  • Εξοικονόμηση χρόνου από τις μετακινήσεις
  • Καλύτερη ισορροπία στον καταμερισμό του χρόνου
Αρνητικά
  • Ένας άνθρωπος, ο οποίος εργάζεται στο ίδιο περιβάλλον που ζει και κοιμάται, παρουσιάζει χαμηλότερη παραγωγικότητα, καθώς επηρεάζονται η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση του, και δεν αναπτύσσεται κοινωνικά
  • Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι στην πραγματικότητα εσύ κάνεις σοβαρή δουλειά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να το πιστεύεις και εσύ στο τέλος.
  • Δουλεύεις περισσότερες ώρες, αφού δεν μπορείς να κλείσεις και να φύγεις. Θέλεις να πας σπίτι; Μα είσαι στο σπίτι!
Συμπερασματικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία μιας επιχείρησης με έδρα το σπίτι, να θυμάσαι όμως ότι σε όλες τις περιπτώσεις, εσύ είσαι μια κανονική επιχείρηση. Είσαι ελεύθερος επαγγελματίας με τα όλα σου. Στην αρχή επιτρέπονται όλα, αλλά στη συνέχεια η εξέλιξη είναι μονόδρομος!



πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ρόλος του νέου επιχειρηματία ασφαλιστή, πέρα από την ψηφιοποίηση

Οι Αλλαγές στις επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μέχρι το 2030