Παράνομη η λειτουργία συστήματος βιντεοεπίτηρησης σε χώρους εργασίας

Απόφαση της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και επιβολή προστίμου
Ύστερα από σχετική καταγγελία για την λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε χώρους εργασίας για σκοπούς επιτήρησης/παρακολούθησης και ελέγχου της συμπεριφοράς και αποδοτικότητας των εργαζομένων σε κατάστημα και μετά την διενέργεια ακολούθως επιτόπιου ελέγχου από την Αρχή στις εγκαταστάσεις του υπευθύνου επεξεργασίας, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει η απαραίτητη γνωστοποίηση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης και ότι δεν υπήρχαν αναρτημένες ενημερωτικές πινακίδες για την λειτουργία του συστήματος.






Η Αρχή, μετά από σχετική ακρόαση του υπευθύνου επεξεργασίας και των εγγράφων που της υποβλήθηκαν, κατέληξε στα κάτωθι με την πρόσφατη υπ’ αριθμ. 13/2014 απόφασή της (αρ. πρωτ. Γ/ΕΞ/550/27-01-2014):
  • Το εν λόγω σύστημα δεν είχε γνωστοποιηθεί στην Αρχή, ως εκ τούτου υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 ν. 2472/1997.
  • Το εν λόγω σύστημα βιντεοεπιτήρησης δεν πληροί τις προϋποθέσεις νομιμότητας που τίθενται στα άρθρα 6, 7, 8, 12 και 19 της με αριθμ. 1/2011 Οδηγίας της Αρχής, αφού υπήρχαν κάμερες σε χώρο εργασίας, χωρίς να δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας, όλες οι κάμερες είχαν τη δυνατότητα στρέψης και εστίασης, καθώς και δυνατότητα επεξεργασίας ήχου, ενώ βρέθηκαν βίντεο τα οποία είχαν καταγραφεί σε χρόνο προγενέστερο των 15 ημερών πριν τον έλεγχο.
Ως εκ τούτου, η Αρχή κατέληξε στο ότι έχουν παραβιασθεί και οι θεμελιώδεις επιταγές για την νομιμότητα κάθε συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που οι διατάξεις του άρθρου 4 ν. 2472/1997 θέτουν.
Ενόψει της βαρύτητας της παράβασης που διαπιστώθηκε, καθώς και του γεγονότος ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας έδειξε διάθεση συνεργασίας, η Αρχή έκρινε ομόφωνα ότι πρέπει να επιβληθεί στον υπεύθυνο επεξεργασίας η προβλεπόμενη στο άρθρο 21 παρ. 1 στοιχ. β΄ του ν. 2472/1997 κύρωση, η οποία κρίνεται ανάλογη με τη βαρύτητα της παράβασης και συγκεκριμένα διέταξε, με βάση τα άρθρα 19 παρ. 1 στοιχ. στ’ και 21 του Ν. 2472/1997, τον υπεύθυνο επεξεργασίας να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
  • Να αφαιρέσει τις κινούμενες κάμερες που βρίσκονται στο εσωτερικό του καταστήματος.
  • Να προβεί στην καταστροφή κάθε σχετικού αρχείου με προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκε από το έως τώρα εγκατεστημένο σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά παραβίαση των ως άνω άρθρων, με ακόλουθη ενημέρωση της Αρχής.
  • Τέλος, επιβλήθηκε από την Αρχή και πρόστιμο ύψους 2.000,00 ευρώ για την παράνομη λειτουργία του συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε χώρο εργασίας κατά τα άρθρα 19 παρ. 1 στοιχ. στ’ και 21 του Ν. 2472/1997.

Η BENEFIT fs σας ενημερώνει για τον κανονισμό GDPR τον DPO και την προστασία του Cyber

πηγη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ρόλος του νέου επιχειρηματία ασφαλιστή, πέρα από την ψηφιοποίηση

Οι Αλλαγές στις επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μέχρι το 2030