O Ρόλος και η ευθύνη του Data Protection Officer σύμφωνα με το νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) - Μέρος 2ο





II. Η διευκρίνση της έννοια επεξεργασίας σε μεγάλη κλίμακα (Large Scale Processing) όμως παραμένει ασαφής και μάλλον αόριστη καθώς τόσο το κείμενο του Κανονισμού όσο και οι Οδηγίες της Επιτροπής Α29 , δεν παραθέτουν  αριθμητικά όρια για τον ορισμό της μεγάλης κλίμακας αλλά γενικά παραδείγματα όπως ασφαλιστικη εταιρία ή τράπεζα που επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένων πελάτους, τους, ή την επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο των γεο- τοπογραφικών δεδομένων  (Geo _ Location Data) πελατών μια διεθνούς εταιρίας fast food  για στατιστικούς σκοπούς.


III. Δημόσιοι Φορείς ή Αρχές, που ασχολούνται με την Υγεία, Τηλεπικονωνίες, Μεταφορές, ΔΕΚΟ κλπ φαίνεται ότι θα υποχρεωθούν να διορίσουν Data Protection Officer. Το ίδιο και πολλές  ιδιωτικές εταιρίες και οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που επεξεργάζονται « Ειδικά Προσωπικά Δεδομένα» σε ‘Μεγάλη Κλίμακα» όπως οι Εταιρίες που διενεργούν Κλινικές Μελέτες (CRO’s), οι εταιρίες που διαχειρίζονται μισθοδοσία προσωπικού ή επεξεργάζονται καταναλωτικά προφίλ για κατηγορίες βασικών καταναλωτικών αγαθών.

IV. Ερευνες που διενεργήθηκαν πανευρωπαικά, συμπέραναν ότι μόνο το 50% των επιχειρήσεων είναι έτοιμες για να αντιμετώπισουν τα νέα δεδομένα που εισάγει ο Γενικός Κανονισμός ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών προδιαγράφουν ανάγκη για διορισμό/ δημιουργία θέσεων εργασίας για 28.000!!!!!! Data Protection Officers σύμφωνα με μελέτη του iapp σε πανευρωπαικό επίπεδο.

V.  ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Ο DATA PROTECTION OFFICER ? TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΄

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ρόλος του νέου επιχειρηματία ασφαλιστή, πέρα από την ψηφιοποίηση

Οι Αλλαγές στις επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μέχρι το 2030