Βήμα 5ο Περιοδικές επιθεωρήσεις Ασφαλείας.



 

Δημιουργήστε το δικό σας «Πρόγραμμα Περιοδικών Επιθεωρήσεων Ασφάλειας & Αποτροπής Ζημιών»


Χάρη στην ευελιξία που προσφέρει η BENEFIT financial services, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας πρόγραμμα Περιοδικών Επιθεωρήσεων Ασφάλειας & Αποτροπής Ζημιών, εξοικονομώντας χρόνο και δαπάνες. 


Χάρη στα Προγράμματα Περιοδικών Επιθεωρήσεων μας μπορείτε να έχετε αναλυτική κατάσταση του καθεστώτος ασφαλείας των εγκαταστάσεων σας ανά τακτά διαστήματα, όπως επίσης και αναλυτική εικόνα της πορείας βελτίωσης κάθε εγκατάστασης. Τα περιοδικά προγράμματα επιθεωρήσεων της BENEFIT financial services σας επιτρέπουν να έχετε εξαιρετική ποιότητα υπηρεσιών σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος.




Balanced Risk Engineering Solutions

1.  Θερμογραφία

Κατανόηση του κινδύνου

Κάθε χρόνο πυρκαγιές ηλεκτρολογικών αιτιών προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες στην βιομηχανία, που επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα πολλών επιχειρήσεων να παραμείνουν σε λειτουργία. Πολλά από αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί πριν από την εμφάνιση του προβλήματος που τα προκάλεσε με την πραγματοποίηση θερμογραφικού ελέγχου στο φάσμα υπερύθρου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε τακτική βάση, με σκοπό την ενίσχυση της ήδη προγραμματισμένης προληπτικής συντήρησης που εφαρμόζεται.
Τα ηλεκτρικά κυκλώματα και τα επιμέρους εξαρτήματα τους δύναται να υποστούν βλάβη για διάφορους λόγους. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω υπερφόρτωσης και κόπωσης τους, λόγω ύπαρξης ελαττωματικών υλικών εντός αυτών, επιμόλυνσης ή ακόμα και από την ύπαρξη χαλαρών συνδέσεων, προβλήματα τα οποία προκαλούν πάντοτε μια αύξηση στη θερμοκρασία τους ή δημιουργούν τοπικά υπερθερμαινόμενα  σημεία  «hot spot»,  τα οποία αποτελούν προάγγελο πρόκλησης βλάβης. Οι κάμερες φάσματος υπερύθρου επιτρέπουν στο εξειδικευμένο προσωπικό να διακρίνει αυτές τις θερμικές μεταβολές πριν από την εμφάνιση της όποιας βλάβης στο υπό εξέταση αντικείμενο.

Περιορισμός του κινδύνου

Όλα τα αντικείμενα εκπέμπουν ενέργεια (θερμότητα), και τα επίπεδά της έχουν άμεση σχέση με το ποσό (ένταση, συχνότητα) των κυμάτων υπέρυθρης ακτινοβολίας που δημιουργείται. Με τη βοήθεια του της κάμερας υπερύθρου, η παραγόμενη θερμότητα μπορεί να ανιχνευθεί και να μετρηθεί.
Με την ανίχνευση και τη μέτρηση της θερμοκρασιακής διαφοράς της επιφάνειας ενός αντικειμένου σε σχέση με ένα άλλο, εκπαιδευμένοι τεχνίτες είναι σε θέση να διαγνώσουν πιθανά προβλήματα και να παρέχουν ουσιαστικές συστάσεις. Οι περιοχές στις οποίες γίνεται η θερμογραφία υπερύθρου περιλαμβάνουν, αλλά χωρίς να περιορίζονται, σε:
ΟΙ πληροφορίες που εµπεριέχονται στο παρόν έγγραφο παρέχονται για ενηµερωτικούς λόγους. Ακολουθώντας τις συστάσεις και οδηγίες που αναφέρονται στο παρόν µπορεί να µην εξασφαλίζονται απόλυτα όλες οι περιπτώσεις κάλυψης ζηµιάς που αφορούν την συγκεκριµένη ασφάλιση σας.  Για να γίνει πιο κατανοητή η κάλυψη της ασφάλισή σας παρακαλούµε ανατρέξτε στους όρους του ασφαλιστικού συµβολαίου σας.

Κεντρικούς ηλεκτρολογικούς πίνακες και πίνακες διανομής, διακόπτες, συνδέσεις και επαφές.
Μονώσεις συνδέσεων και ψηκτρών μετασχηματιστώ
Μοτέρ και συνδέσεις γεννητριών, περιελίξεις, τροφοδότες και πυκνωτές.
Ρουλεμάν κινητήρων, άξονες κινήσεως και εξοπλισμός  παραγωγικών  διαδικασιών.
Τριβή σε γρανάζια και ιμάντες μετάδοσης κίνησης.
Πυρίμαχες επενδύσεις (λέβητες, κλίβανοι, κάδοι συγκράτησης λιωμένου μετάλλου, κλπ).
Παγίδες ατμού και μονώσεις σωληνώσεων.
Επίπεδα δεξαμενών και προβλήματα μονώσεως.

Οι μετρήσεις υπέρυθρης ακτινοβολίας του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού συνήθως πραγματοποιούνται ως μέρος της τακτικής προληπτικής συντήρησης. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών μπορούν να βοηθήσουν στον σχεδιασμό των χρονοπρογραμμάτων  συντήρησης, στην ελαχιστοποίηση του χρόνου εξαναγκασμένου σταματήματος εξοπλισμού (downtime), και στην μακροπρόθεσμη σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ανεξάρτητες μελέτες εστιάζοντας στην ανάλυση του κόστους- αποτελεσματικότητας της χρησιμοποίησης της θερμογραφίας  υπερύθρου

Αυτή η ανάλυση συγκρίνει το κόστος των μετρήσεων (και της μείωσης εξόδων εφόσον πραγματοποιήθηκαν οι διορθωτικές επισκευές που βασίζονται στα πορίσματα των μετρήσεων αυτών) έναντι του κόστους των επακόλουθων ζημιών, εφόσον δεν πραγματοποιούνται οι επισκευές αυτές, οπότε ο εξοπλισμός παθαίνει βλάβη. Όταν οι μελέτες αυτές εξέτασαν την άμεση ζημία (το άμεσο κόστος της ζημιάς εξοπλισμού), η κατά μέσο όρο αναλογία αυτή ήταν: για κάθε ευρώ που ξοδεύτηκε, περισώθηκαν τέσσερα €. Όταν λαμβάνονται υπόψη επιπλέον παράγοντες, όπως η αλλοίωση προϊόντος, απώλεια παραγωγής και επιπλέον παράπλευρα έξοδα, η αναλογία αυτή αυξήθηκε σε 1:20.
Η θερμογραφία υπερύθρου εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε μία από τις προτιμώμενες χρησιμοποιούμενες μεθόδους για την ανίχνευση βλαβών. Τα πλεονεκτήματά της είναι:
Ο εξοπλισμός θερμικής απεικόνισης ανιχνεύει την ακτινοβολούμενη θερμική ενέργεια που δεν μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι
Η χρήση της θερμογραφίας υπερύθρου γίνεται χωρίς την ανάγκη επαφής, γεγονός το οποίο που την καθιστά μια ασφαλής επιλογή επιθεωρήσεων με πολλές εφαρμογές
Μέσω της ορθής χρήσης σύγχρονων συστημάτων απεικόνισης υπερύθρου, μπορεί να ληφθεί πολύτιμη πληροφορία για την λήψη αποφάσεων με τρόπο πολύ αποτελεσματικό χρονικά
Η θερμογραφία υπερύθρου μπορεί να πραγματοποιηθεί       χωρίς την ανάγκη εξαναγκασμένης διακοπής λειτουργίας του υπό εξέταση  εξοπλισμού




2.  Θερμές Εργασίες

Κατανόηση του κινδύνου

Οι θερμές εργασίες που δεν ελέγχονται επαρκώς μπορούν να οδηγήσουν σε περιστατικά σοβαρών πυρκαγιών. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις θερμές εργασίες προκύπτουν από το γεγονός ότι είναι δυνατόν  να ξεσπάσει και να επεκταθεί μια πυρκαγιά λόγω των εύφλεκτων υλικών που πιθανόν βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το σημείο εκτέλεσης τους.
Ως θερμή εργασία μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε ενέργεια η οποία προκαλεί υψηλή συγκέντρωση θερμότητας,  όπως σπινθήρες ή λιωμένο μέταλλο, κλπ. Ενδεικτικά παραδείγματα θερμών εργασιών περιλαμβάνουν εργασίες συγκόλλησης, κοπής, λείανσης, αφαίρεσης παλαιάς βαφής και μόνωσης στεγών με εφαρμογή εκτιθέμενης φλόγας.
Οι πυρκαγιές που ξεσπούν σε στέγες ή σε άλλα δυσπρόσιτα σημεία των κτιρίων είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές υλικές ζημιές. Η εκτέλεση θερμών εργασιών σε αυτές τις περιοχές είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

Περιορισμός του κινδύνου

Όσο πρακτικά είναι δυνατόν, θα πρέπει να αποφεύγονται οι θερμές εργασίες καθώς δεν πρέπει να εκτελούνται σε εσωτερικούς χώρους.
Σε περίπτωση που οι θερμές εργασίες αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, θα πρέπει τότε να καθοριστεί μια συγκεκριμένη περιοχή στην οποία θα εκτελούνται. Τέτοιοι χώροι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από άκαυστα υλικά, να είναι επαρκώς διαχωρισμένοι, να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τυχόν εύφλεκτα υλικά καθώς επίσης να είναι κατάλληλα σχεδιασμένοι για τις θερμές εργασίες και να επιθεωρούνται τακτικά.


Για της θερμές εργασίες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε προκαθορισμένο  χώρο, θα πρέπει να εφαρμόζονται επιπρόσθετες διαδικασίες, οριοθετημένες από μία αποτελεσματική άδεια εκτέλεσης θερμών εργασιών.
Η διαδικασία εκτέλεσης θερμών εργασιών επιβάλει ένα επίσημο σύστημα πρόληψης με σκοπό την εξάλειψη επικίνδυνων συνθηκών και  την ελαχιστοποίηση πρόκλησης λαθών που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.
Ουσιαστικό στοιχείο για την επιτυχία της εν λόγω διαδικασίας είναι ο καθορισμός ενός υπεύθυνου προσώπου ή προσώπων, όπως ο επόπτης πυρασφάλειας. Αυτό το πρόσωπο πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο για την αξιολόγηση, την έγκριση και την παρακολούθηση των θερμών εργασιών και να εκδίδει τις σχετικές άδειες εκτέλεσής τους.
Τα εν λόγω εξουσιοδοτημένα πρόσωπα πρέπει να είναι γνώστες όλων των λοιπών εργασιών που τυχόν λαμβάνουν χώρα στην περιοχή και που μπορεί να επηρεάσουν ή να επηρεαστούν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη εκτέλεσή τους. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν την εξουσιοδότηση να απορρίπτουν αιτήσεις εκτελέσεως θερμών εργασιών και να μπορούν να τις σταματούν, εφόσον αυτό απαιτείται.
Πριν από την έγκριση της όποιας άδειας, το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο πρέπει να καθορίζει αν η θερμή εργασία αποτελεί την μοναδική επιλογή. Η θερμή εργασία δεν θα πρέπει να εκτελείται εάν είναι δυνατή η αντικατάσταση της με εναλλακτικά μέσα, πιο ασφαλή για την επίτευξη του σκοπού της εργασίας.

Διαδικασία Θερμών Εργασιών

Αν κρίνεται ότι είναι απαραίτητη η εκτέλεση επιτόπιας θερμής εργασίας, θα πρέπει να ακολουθείται μια διαδικασία έκδοσης άδειας θερμών εργασιών σε συνεργασία με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, όπως για παράδειγμα τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ανάλυση Επικινδυνότητας

Είναι απαραίτητη η διεξαγωγή αρχικής εκτίμησης των εργασιών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Η φύση των θερμών εργασιών εμπεριέχει πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς ακόμα και σε σημεία πέριξ των σημείων εκτέλεσης τους. Η ανάλυση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον στο οποίο οι εργασίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν και πρέπει να εξασφαλίσει ότι είναι ασφαλής η συνέχιση τους.
Οι θερμές εργασίες συχνά σχετίζονται με εργασίες σε πλοία και μεταλλικές δεξαμενές που εμπεριείχαν εύφλεκτα υλικά ή μπορεί να βρίσκονταν υπό πίεση.
Οι δεξαμενές οι οποίες εμπεριείχαν εύφλεκτα υλικά πρέπει να καθαρίζονται και να αερίζονται επαρκώς πριν από οποιαδήποτε θερμή εργασία. Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η εκτέλεση θερμών εργασιών σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν συνθήκες εκρήξιμης ή εύφλεκτης ατμόσφαιρας ή σε εξοπλισμό που βρίσκεται υπό πίεση.
Σε περίπτωση  που τα υλικά κατασκευής είναι άγνωστα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το χειρότερο σενάριο. Δεν πρέπει να εκτελούνται θερμές εργασίες σε πάνελ με εύφλεκτη μόνωση ή σε περιπτώσεις όπου εκτίθεται το εσωτερικό μονωτικό υλικό των πάνελ.

Εργολάβοι

Σε περιπτώσεις που χρειάζεται να εκτελέσουν εργολάβοι θερμές εργασίες,  είναι απαραίτητο να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τα συστήματα, τις διαδικασίες και τους κανόνες της επιχείρησης. Πριν την έναρξη των εργασιών, πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος  της ασφαλιστικής τους κάλυψης καθώς και των πιστοποιητικών που σχετίζονται με τον εξοπλισμό τους.

Συστήματα Πυρανίχνευσης και Καταστολής Πυρκαγιάς

Τα συστήματα πυρανίχνευσης μπορεί να χρειαστεί να απομονωθούν προς αποφυγή εσφαλμένης ενεργοποιήσεώς τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει μόνο μεμονωμένοι ανιχνευτές που βρίσκονται στην περιοχή των εργασιών να απομονώνονται. Η τυχόν ενεργοποίηση του συστήματος εκτός των εν λόγω περιοχών σημαίνει ότι ο καπνός έχει εξαπλωθεί πέρα από την περιοχή στην οποία έχει πραγματοποιηθεί ανάλυση επικινδυνότητας και ως εκ τούτου σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εξάπλωσης φωτιάς.
Τα συστήματα καταιονισμού πρέπει να παραμένουν ενεργά σε όλη την περιοχή όπου πραγματοποιούνται θερμές εργασίας εφόσον αυτό είναι δυνατόν.
Όλα τα προσωρινά απομονωμένα συστήματα πυρανίχνευσης και καταστολής θα πρέπει να αποκαθίστανται και να ενεργοποιούνται πλήρως στο τέλος της ημέρας

Επιθεωρήσεις Πυρασφαλείας

Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, χρειάζεται να πραγματοποιούνται  συχνές    επιθεωρήσεις πυρασφαλείας έτσι ώστε να εξασφαλισθεί άμεση αντίδραση σε περιστατικά πυρκαγιάς που μπορεί να προκληθούν έξω από το οπτικό πεδίο των εργαζομένων, για παράδειγμα, εάν υπάρχει περιμετρική τοιχοποιία ή οι εν λόγω εργασίες λαμβάνουν χώρα σε υψηλότερο επίπεδο.
Το πρόσωπο που διορίζεται ως υπεύθυνος των επιθεωρήσεων πυρασφαλείας πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο στο τι θα πρέπει να ελέγξει για το ποιες άμεσες ενέργειες πρέπει να λάβει σε περίπτωση που προκύψει επικίνδυνη κατάσταση. Αυτές οι ενέργειες θα περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του συναγερμού και την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, εφόσον αυτό κρίνεται ασφαλές να το πράξει.
Η διεξαγωγή των επιθεωρήσεων αυτών πρέπει να είναι συνεχής, ακόμη και κατά την διάρκεια των διαλλειμάτων. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλος αριθμός γομωμένων πυροσβεστήρων.

Χώροι Εκτέλεσης Εργασιών

Οι σπινθήρες και η παραγόμενη θερμότητα μπορούν να εξαπλωθούν σε οριζόντιο εύρος μέχρι και 10μ από την περιοχή εκτέλεσης των εργασιών, καθώς το εύρος αυτό δύναται να αυξηθεί στις περιπτώσεις όπου οι εργασίες εκτελούνται σε υπερυψωμένες θέσεις ή υπάρχει παρουσία ισχυρών ρευμάτων αέρα στον χώρο.
Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την απομάκρυνση όλων των αποθηκευμένων υλικών σε ακτίνα τουλάχιστο 10 μέτρων γύρω από την περιοχή εκτέλεσης θερμών εργασιών. Η εν λόγω περιοχή θα πρέπει να καθαριστεί από καύσιμα υλικά, τυχόν σκόνη, χνούδια, ρινίσματα, ροκανίδια, κ.λπ., συμπεριλαμβανομένων και των  γύρω δοκών ή άλλων σημείων όπου μπορεί να συσσωρευτούν τα εν λόγω υλικά και μπορεί να φτάσει η θερμότητα.
Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη πιθανότητα μεταφοράς της θερμότητας μέσω αγωγής, όπως για παράδειγμα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν μεταλλικές σωληνώσεις οι οποίες διαπερνούν πιθανόν εύφλεκτες κατασκευές ή αποθηκευτικούς  χώρους
Τα εύφλεκτα δάπεδα πρέπει να διαβρέχονται ή να καλύπτονται σε υγρή άμμο ή άλλα πυρίμαχα υλικά. Όλα τα εύφλεκτα υγρά και συμπιεσμένα αέρια πρέπει να απομακρύνονται από το χώρο εργασίας, αλλά αν δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση των κοινών εύφλεκτων υλικών, αυτά πρέπει να καλύπτονται με μια πυράντοχη λινάτσα η οποία αποτρέπει με επάρκεια να την διαπεράσουν τυχόν θερμά υλικά.
Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της φωτιάς, όλες οι οπές και τα κενά σε τοιχοποιίες, πατώματα, ψευδοροφές, αεραγωγούς και μεταφορικές ταινίες θα πρέπει να καλύπτονται με μη εύφλεκτα υλικά.

Άδεια Θερμών Εργασιών

Η άδεια εκτέλεσης θερμών εργασιών λειτουργεί ως μια επίσημη λίστα ελέγχων καθώς παρέχει επαρκή τεκμηρίωση της υλοποίησής τους.
Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα παραδείγματα αδειών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον καλύπτονται οι βασικές πτυχές των εν λόγω ελέγχων.
Η φόρμα και η σχετική λίστα ελέγχων πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες από τον εξουσιοδοτημένο αρμόδιο πρόσωπο καθώς και από τον υπεύθυνο των εργασιών  πριν αυτές επιτραπούν να εκτελεστούν.
Από την στιγμή που όλα τα μέρη έχουν συμφωνήσει και η φόρμα έχει υπογραφεί, θα πρέπει να φυλάσσεται ένα αντίγραφο, καθώς το πρωτότυπο της φόρμας θα πρέπει να αναρτάται σε εμφανές σημείο εντός του χώρου εκτέλεσης των εργασιών

Εκτέλεση Θερμών Εργασιών

Από την στιγμή έναρξης των εργασιών, σε περίπτωση που χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί πυροσβεστήρας, αυτές θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα μέχρι να έχει κατανοηθεί η πλήρης αιτία της πυρκαγιάς και να έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή επανεμφάνισής της. Επίσης, οι πυροσβεστήρες που τυχόν έχουν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέους.
Σε περίπτωση που χρειασθεί οι θερμές εργασίες να διαρκέσουν πέρα της μιας βάρδιας, θα πρέπει να ενημερώνεται κατάλληλα το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο έτσι ώστε να εκδίδει νέα άδεια, η οποία θα συμπληρώνεται κατάλληλα και θα υπογράφεται από όλα τα μέρη.
Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την εκτελουμένη θερμή εργασία, αυτή θα πρέπει να σταματά, καθώς επίσης θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο έτσι ώστε να επιθεωρείται ο χώρος των εργασιών.

Ολοκλήρωση των Εργασιών

Όταν οι θερμές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, η περιοχή πρέπει να καθαριστεί από εργαλεία και τυχόν εναπομείναντα υλικά, καθώς επίσης τα συστήματα πυρανίχνευσης και καταστολής πυρκαγιάς θα πρέπει να αποκαθίστανται και να τίθενται σε πλήρη λειτουργία.
Πρέπει να διενεργούνται επιθεωρήσεις πυρασφαλείας για 60 λεπτά μετά το πέρας των εργασιών. Επιπλέον, η περιοχή πρέπει να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό παρακολούθηση για
60 ακόμη λεπτά. Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις πυρκαγιάς μετά από αυτό το διάστημα, θα πρέπει να υπογράφεται η φόρμα τελικού ελέγχου πυρασφαλείας.
Κατόπιν τούτου, η άδεια θερμών εργασιών θα πρέπει να ‘κλείνει’ και να επιστρέφεται στο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και να φυλάσσεται κατάλληλα.
Τέλος, θα πρέπει να διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι των φυλασσομένων αδειών έτσι ώστε  να εξασφαλίζεται ότι συμπληρώνονται κατάλληλα και υπογράφονται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ως ορίζουν οι διαδικασίες

3. Κάπνισμα

Κατανόηση του Κινδύνου

Το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών σε βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια.
Σε κράτη όπου το κάπνισμα είναι εξαιρετικά διαδεδομένο, υπάρχουν περιοχές «υψηλού κινδύνου» όπου το κάπνισμα δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε καμία περίπτωση, λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.
Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν, χωρίς όμως να περιορίζονται, στις ακόλουθες:
Χώροι αποθήκευσης εύφλεκτων υγρών ή αερίων
Χώροι όπου υπάρχει εκρηκτική ατμόσφαιρα λόγω ύπαρξης αιώρησης σκόνης
Χώροι  συντήρησης και δωμάτια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού
Δωμάτια εξοπλισμού κεντρικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνίας
Δωμάτια  ελέγχου   και   χειρισμού   διεργασιών παραγωγικών  διαδικασιών
Δωμάτια  κεντρικής   παροχής   και    διανομής ηλεκτρικού  ρεύματος
Αποθήκες και αποθηκευτικοί χώροι
Η διοικήσεις των εταιριών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι παρά τη ισχύουσα νομοθεσία που υποχρεώνει την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εργασίας, το προσωπικό και οι επισκέπτες μπορεί κάλλιστα να συνεχίσουν να καπνίζουν παράνομα, γεγονός το οποίο δύναται να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης  πυρκαγιάς


Ο έλεγχος έναντι του καπνίσματος εντός των χώρων αυτών δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις νομοθετικές απαιτήσεις ή στην δημιουργία συγκεκριμένων εξωτερικών χώρων όπου αυτό επιτρέπεται


Πρέπει επίσης να υπάρχει μια ισχυρή δέσμευση από τη διοίκηση για  την εφαρμογή και την στενή παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής και χρήσης από τους υπαλλήλους και τους επισκέπτες των οριοθετημένων εξωτερικών χώρων όπου επιτρέπεται το κάπνισμα

Σήμανση

Η σήμανση ‘Απαγορεύεται το Κάπνισμα’ θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε όλους  τους χώρους που αυτό δεν επιτρέπεται. Η σήμανση βοηθά στην κοινοποίηση των περιοχών απαγόρευσης του καπνίσματος.
Κατάλληλη σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος πρέπει να είναι επίσης αναρτημένη σε εμφανή σημεία των θυρών και εισόδων εγκαταστάσεων όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

Συστάσεις εφαρμογής απαγόρευσης καπνίσματος σε χώρους εργασίας

Κοινοποιήστε στο προσωπικό τους λόγους γιατί το κάπνισμα δεν επιτρέπεται
Η αποδοχή καπνίσματος πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές
Οι περιοχές αυτές που έχουν οριστεί πρέπει να επισημαίνονται  επαρκώς
Οι κανόνες  πρέπει να ισχύουν  για όλους που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις
Πρέπει να υπάρχει δέσμευση από την διοίκηση για την εφαρμογή και την στενή παρακολούθηση των κανόνων απαγόρευσης του καπνίσματος
Δημιουργήστε σαφείς, ασφαλείς και οριοθετημένες ζώνες για τους καπνιστές, κατά προτίμηση μακριά από τα κτίρια
Τοποθετήστε επαρκή αριθμό κατάλληλων δοχείων για την ασφαλή διάθεση  των αποτσίγαρων
Δημιουργήστε και εφαρμοστε πιστά πειθαρχικές δράσεις για το προσωπικό που δεν τηρεί τους κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος

Πειθαρχικές κυρώσεις

Το προσωπικό θα πρέπει να γνωρίζει ότι το κάπνισμα σε περιοχές όπου απαγορευτεί, θα αποτελεί παράβαση της πολιτικής Απαγόρευσης του Καπνίσματος και θα υπόκειται σε πειθαρχικές κυρώσεις

πηγή   www.aig.com &  www.aon.com    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ρόλος του νέου επιχειρηματία ασφαλιστή, πέρα από την ψηφιοποίηση

Οι Αλλαγές στις επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μέχρι το 2030